Loopbaan-orientatie (LOB)

Deze vraag zullen veel leerlingen en hun ouders in het 4e leerjaar  moeten gaan beantwoorden.  Het antwoord op die vraag is zeker niet makkelijk.

Op het Heldring College stellen wij ons als doel onze leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden op hun weg naar het MBO.

Een goede en verantwoorde keuze maken is iets wat niet zomaar gaat. Het is belangrijk dat je iets kiest wat het beste bij je past. Wij helpen je daarbij, zodat je een vervolgopleiding ‘op maat’ kunt gaan volgen.

De mentor en schooldecaan zijn de mensen die je op school begeleiden in het vinden van alle informatie die je nodig hebt om tot een keuze te komen. Zij informeren en adviseren je over beroepen en relevante opleidingen. (www.bekijkjetoekomstnu.nl en de MBO-gids)

Via de decaan kun je altijd extra loopbaanadvies vragen.

Een goede keuze maken doe je dus niet alleen en je moet er goed over nadenken: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Een passende vervolgopleiding is vaak de sleutel voor de toekomst. Als de sleutel past, is er niets aan de hand en heb je de juiste keuze gemaakt.

Soms past de sleutel niet goed en moet je een andere opleiding kiezen. Het komt ook voor dat de sleutel helemaal niet past en heb je helemaal geen motivatie meer om door te gaan met een opleiding.

Daarom is het zo belangrijk dat er mensen en middelen zijn om je hierbij te helpen:

  • Je ouders, je mentor, je decaan, je vrienden, familie en vakmensen.
  • Het bezoeken van open dagen, leerbedrijven en opleidingsmarkten (bv. Spots on Jobs).
  • Extra loopbaan advies via je decaan (Loopbaancentrum).
  • De MBO-gids.
  • Proefstuderen.

Loopbaanoriëntatie valt of staat met een goede begeleiding vanuit de school in samenwerking met het MBO en natuurlijk met de ouders en niet te vergeten de leerlingen zelf.

Top