Nederlands

Bij het begin van dit cursusjaar zijn we in de onderbouw begonnen met de methode "Nieuw Nederlands" De overige leerjaren gaan verder met de methode "Op Nieuw Niveau". Over een aantal jaren zijn alle leerjaren oversgestapt naar Nieuw Nededrlands

Zoals jullie natuurlijk weten is taal een middel om contact te leggen. Van jongs af aan heb je geleerd wat je moet doen om je gevoelens, zoals vreugde, verdriet en boosheid, over te brengen op een ander.

Eerst gaat dat nog onbewust, vaak nog met lichaamstaal, maar geleidelijk aan ontdek je dat mensen er een taal bij bedacht hebben. Je leert praten en naar mate je ouder wordt gaat je dat steeds beter af. Op de basisschool leerde je al, dat er naast gesproken taal ook nog geschreven taal bestaat. In groep 3 kreeg je al die ingewikkelde letters onder de knie. Natuurlijk zijn jullie dat allang vergeten en lijkt het alsof schrijven en zeker praten jullie totaal geen moeite meer kost.

Vaak  is de werkelijkheid toch weer anders, daarom besteden we op Hofstad Heldring veel tijd aan het uitbreiden van zowel jullie mondelinge als schriftelijke taalvaardigheden.

We doen dat met de methode:

Met taal kun je ook heel leuk dichten. Lees dit maar! Een gedichtje over onze stad:

Ooievaar
beest van verwachting
ik weet dat het ooit eens komen gaat
de Randstadrail
de schone straat.

Ooievaar
beest van verwachting
ik droom dat het ooit eens goed zal komen
de tram door de tunnel
meer groen, meer bomen.

Ooievaar
beest van verwachting
ik hoop dat het ooit eens komen zal
de Grote Marktstraat autovrij
goed imago komende uit het dal.

Ooievaar
beest van verwachting
ik vind dat het nu eens goed moet komen
onderdak voor zwervers
breng mij dat kind
dat Nieuw Den Haag.

Riekie Schoneveld

Handige sites zijn:

Welke docenten geven dit vak?

Top