Biologie

Soms wordt er weleens aan ons gevraagd waarom het vak Mens & Natuur/ Biologie nou zo belangrijk is. Er is eigenlijk maar één antwoord mogelijk. Alles om ons heen heeft op de één of andere manier wel met Mens & Natuur te maken. Denk maar aan de mensen om je heen, je huisdieren of het bosje bloemen dat op tafel staat.

Alle leerlingen in de onderbouw (klas 1 en 2) krijgen de lessen Mens & Natuur. In de bovenbouw (klas 3 en 4) krijgen de leerlingen geen Mens & Natuur meer, maar krijgen ze Biologie. Dit geldt alleen voor leerlingen die richting Zorg & Welzijn kiezen of Theoretische Leerweg volgen.

Voor dit vak heb je nodig:

Wat houden de vakken Mens & Natuur en Biologie dan eigenlijk in?

Biologie gaat over de natuur. Het heeft alles te maken met levende wezens. In het begin van de brugklas krijg je uitgelegd dat er verschillende levende wezens, ofwel organismen, zijn. Deze levende wezens kunnen we in verschillende groepen verdelen, namelijk de bacteriën, de schimmels, de planten en de dieren. Deze organismen bestaan uit hele kleine deeltjes, cellen genoemd. Dit is allemaal echt boeiend om te weten hoor, maar deze cellen moeten natuurlijk wel even gezien worden. Omdat de cellen zo klein zijn, bekijken we ze met een microscoop. Dit is natuurlijk erg leuk om te doen.

Naast het werken met de microscoop, worden er nog meer praktijkopdrachtjes gedaan. Hierbij kun je denken aan het aantonen van zetmeel in eten en drinken. Dit kun je namelijk doen met Jodium.

Ook verzorgen de brugklassen de planten op het schoolplein en voor de school. Naast dit soort opdrachten worden er ook werkstukken gemaakt en onderzoekjes gedaan.

Daarnaast gaat het erom dat je je bewust wordt van je lichaam en je omgeving, zodat je er goed voor kan en gaat zorgen. De kinderen leren om goed voor zichzelf te zorgen. Hierbij leer je kritisch te zijn als het bijvoorbeeld gaat om uiterlijke verzorging, zorg voor je naasten, seksualiteit of het omgaan met drugs, alcohol, tabak en waarom het goed is om te bewegen.

De vaklokalen:

De vaklokalen van biologie zijn te herkennen aan de mooie vitrinekasten met opgezette dieren. Ook hebben we hier een skelet en andere leuke biologie- en natuurkundespulletjes. In deze lokalen worden bijna alle lessen voor Mens & Natuur en Biologie gegeven.

Lokaal 201 en 301 zijn ingericht als ECHT Mens & Natuur / Biologie lokaal. Hier kun je allerlei interessante biologische spulletjes zien, zoals een skelet, een torso en planten.. Beide lokalen hebben een mooi smartboard hangen waar veel gebruik van gemaakt wordt.  

Welke docenten geven dit vak?

Top